A NAV elektronikusan is kérhet adatot a magyarországi bankoktól

Kedves Partnerek !

 

A készpénzes fizetést is figyeli a NAV
A NAV elektronikusan is kérhet adatot a bankoktól

 

 

A készpénzes fizetést is figyeli a NAV
Az Art. rendelkezései szerint a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást. E rendelkezés megsértésének bírságszankciója is van.

A feketegazdaság fehérítésének szándékával, és a gazdálkodók közötti kapcsolatok nyomon követhetőségére vezette be a jogalkotó azt a rendelkezést, amely szerint a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó egy naptári hónapban, egy szerződésre tekintettel legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást egy másik, ugyancsak pénzforgalmi számlanyitására kötelezett adózó részére.

Annak ellenére, hogy a jogszabály több mint másfél éve hatályba lépett, a NAV revizorai rendszeresen találkoznak ezzel kapcsolatos jogsértésekkel. A szóban forgó jogszabály nem kerülhető meg sem a szerződések „feldarabolásával”, sem a készpénzes kifizetés hónapok közötti megosztásával.

A jogszabály megsértése súlyos bírsággal jár: a készpénzszolgáltatás 1,5 millió forintot meghaladó részének 20%-a, ráadásul a jogszabály nem kínál mérlegelési lehetőséget a adóhatóságnak. Így például egy 5 000 000 forintos számla készpénzes kifizetése után a bírság 700 000 forint mind a készpénzzel fizető, mind az azt átvevő vállalkozás terhére.

 

A NAV elektronikusan is kérhet adatot a bankoktól
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikusan is szerezhet adókötelezettséggel összefüggő adatokat a magyarországi bankoktól. Ez a módszer először a végrehajtási eljárásban nyitott nagyobb távlatokat, de már az ellenőrzési szakterület is használja a rendszert.

Néhány mozdulattal lehetővé vált bármely kiválasztott, vagy akár az összes pénzintézet egyidejű elektronikus megkeresése a végrehajtás alatt állók banki kapcsolatainak megismerésére. Az eljárás hatására a megkeresésekre adott válaszok beérkezési ideje is jelentősen mérséklődött, ezáltal az ügyviteli folyamatok is lerövidültek. A legtöbb esetben egy nap alatt megérkezik a pénzintézet válasza a NAV-hoz, de arra is van példa, hogy pár órán belül érkező információ alapján, késedelem nélküli beszedési megbízással terheli az adós bankszámláját a NAV.

Például a NAV Nógrád Megyei Adóigazgatósága az eltelt időszakban csaknem 5 700 adózó ügyében kezdeményezett banki adatkérést végrehajtási ügyekben. Az esetek több mint felében sikeres volt a végrehajtás, mert a pénzintézetek gyorsan hasznosítható információkat közöltek az adósok bankszámláira, betétszámláira, értékpapírszámláira, esetleg széfjére vonatkozóan.

A NAV a banktitoknak számító adatok felhasználásáról késlekedés nélkül tájékoztatja ügyfeleit.